joi, 10 august 2017


Ultima zi de plimbare și de descoperire a Varșoviei. Și dacă ieri am umblat foarte, foarte mult, azi am doar două obiective mari de atins: Parcul Lazienki și Castelul Regal. Și, dacă termin în timp util, poate reușesc să mai găsesc câteva obiective de văzut. Sau poate o să bălăuresc prin oraș, fără țintă, cu ochii la clădiri, bucurându-mă de tot ceea ce mă înconjoară. Vorba cântecului – “n-ai nevoie de foarte multe ca să fii fericit” :)
 __________________________________________________________
Când: 04 iulie  2017
Unde: Varșovia, Polonia
Parteneri de tură: aparatul foto :)
Transport: autobuz
Cazare: Ibis Budget Hotel Warzsawa, Varșovia
Highlights: orașul vechi, palatul și parcul Lazienki, Castelul Regal
Ȋn câteva cuvinte: multe ore în parc, multă cultură și istorie, palate și castele
__________________________________________________________

Am plecat direct de la hotel către Parcul Lazienki – și am mers aproximativ jumătate de oră. Când am coborât din autobuz, afară începuse să plouă destul de tare – aha, uite și ploaia aia de care meteorologii pomenesc de câteva zile încoace! A venit și ea în parc :))))

Intrarea se face prin niște porți mari, continuându-se cu o alee luuuungă, străjuită de copaci înalți. Am pornit agale, plimbându-mă fără grabă pe drumul pavat cu pietricele mici, bucurându-mă de atmosfera racoroasă, de verde și proaspăt. Eram singură și tot parcul – și mă simțeam de parcă eram într-o aventură de explorare a unui nou teritoriu, necunoscut de către nimeni. Nimănui căruia să îi dau binețe, nimeni cu care să împart acest moment de descoperire în afară de mine. Băi, e fantastic =))))
Primul om l-am întâlnit în secțiunea de statui și flori a parcului – se uita un pic intrigat la mine, cum încercam să fotografiez florile fără să calc pe iarbă :))) După care am dat peste o mămica cu o mogâldeață, ce privea curioasă la .. un păun! Un păun în cărare! În libertate! Și cred că era de-al locului, pentru că nu a avut nici o reacție când m-am apropiat de el, în dorința de a-l fotografia. Un păun neînfricat și prietenos .. începe să îmi placă parcul ăsta din ce în ce mai mult :)))


Și nu era singurul! Pe măsură ce mă apropiam de palat am mai întâlnit câțiva – proțăpiți maiestuos lângă tufe de flori sau cocoțați pe statui, de zici că veniseră Madonele de la coafor cu pletele colorate în vânt. Erau super funny de urmărit și de admirat :)))


O dată ajunsă la palat, m-am dus în aripa de vest a acestuia (găsiți indicatoare peste tot) să îmi iau bilet de acces. Tipa de acolo mi-a propus să îmi dea un bilet ce îmi oferă acces la toate atracțiile din parc – și sunt mai multe decât credeam eu! Pe lângă Palatul de pe Insulă mai e un alt palat de vizitat, o expoziție, o clădire denumită Old Orangery – mă duce cu gândul la portocale vechi, oare ce o fi în clădirea asta? Expoziție de portocale :)))? – un amfiteatru... yu-huu, o să am cu ce să îmi umplu ziua de azi! Și partea  bună e că la achiziționarea biletului am primit și un audioguide. Acum mă consider turist în toată regula =)))))

Cred că sunt primul vizitator al Palatului de pe Insulă, deoarece am intrat la scurt timp după ce s-au deschis ușile. Intru, arăt biletul îmi pun căștile pe urechi și încep să mă plimb cu pași mici prin camerele palatului, ascultând cu interes informația. Eram singură în tot palatul -parcă mi-ar fi luat tur privat =))))

M-am învârtit cam două ore, admirând fiecare colțisor, înfloritură aurită, pictură sau sculptură. Și încercam să îmi imaginez cum cineva chiar a locuit în acest loc, utilizând mobila și accesoriile pe care acum nu am voie să le ating, admirând în fiecare zi luxul acela exorbitant, lux ce pentru el era ceva banal, la ordinea zilei. Oare cum o fi să locuiești într-un muzeu =)))?Am plecat din palat cu o mulțime  de amintiri plăcute, profund impresionată de frumusețile văzute aici. Și am luat-o agale pe alee, fără vreo țintă anume, și în maxim 5 minute am ajuns la o clădire albă și frumoasă, care hopa! e tot un palat  – palatul Myślewicki. Biletul acoperă și vizitarea acestuia? Hmm... da! Păi să intrăm!

Acesta este mult mai mic decât Palatul de pe insulă, însă este la fel de frumos. Pe întinsul a două nivele sunt “ascunse” minunății de mobilă, decorațiuni, statui și alte obiecte de decor vechi și extrem de bine conservate. Preferatul meu a fost un pian aflat într-o mini-sală de concerte. Cum ar fi să cânt aici :)?
Când am ieșit din palat a început să plouă destul de tare. Unde să mă ascund, unde să mă ascund? A, uite aici, în muzeul Ignacy Jan Paderewski. Care e de fapt o mică incintă într-o clădire, compusă din trei camere, unde am văzut uniforme militare și diverse obiecte care au aparținut acestui om. Nu este impresionant, durează maxim 15 minute să fie vizitat ( cu tot cu citit toate plăcuțele indicatoare și etichetele) .. și cam atât. Partea bună e că am stat suficient cât să se oprească ploaia. Să merg mai departe :)

Am luat-o agale în partea opusă palatului Myślewicki. Am ajuns la o clădire albă și frumoasă, Pavilionul Alb, pe care nu l-am putut vizita deoarece era în renovare. Așa că l-am admirat pe dinafară și am plecat mai departe :)


Următorul obiectiv pe lista a fost Vechea Orangerie. Care deși mă ducea cu gândul la fructe portocalii și sere, am avut surpriză să descopăr că este un super-super muzeu de artă – cu o alee impresionantă pictată, plină de sculpturi albe, un amfiteatru fantastic în care mi-ar fi plăcut să joc (dacă aș fi fost actriță) și multe, muulte scupturi în diverse materiale și tehnici. La fel că și la palatul de pe insulă, părea că eram cam singurul vizitator, așa că m-am putut plimba în voie prin toate camerele. Tur privat, baby :D Acum știu cum se simte un VIP :)))
Și fiindcă tot am luat contact cu scenele – următoarea destinație e fost amfiteatrul de pe insulă – o minunăție în stil grecesc, ce am înțeles că este și astăzi utilizat pentru concerte sau scenete de teatru.  Ce mi-ar fi plăcut să aud un concert de muzică clasică aici :D
Ultima oprire din parc am făcut-o la statuia lui Chopin – faimoasa și renumita statuie a lui Chopin. E impresionantă, deși recunosc că nu o înțeleg de deplin – ce reprezintă valul acela de piatră din dreapta lui? Și de ce Chopin se ferește de acel val? Să nu îl ude, cumva :))))?În total am petrecut cam 5 ore în parc, timp în care am avut posibilitatea să văd aproape tot ceea ce era de văzut.  Și aș mai fi stat – există locuri cu multă verdeață, unde te poți relaxa, precum și multe alte zone în parc în care eu nu am ajuns – însă foamea îmi dă ghes să merg să mănânc ceva. Și aș merge în același loc în care am mâncat și ieri, la Zapiecek. Mi-a plăcut mult meniul, plus că este aproape de ceea ce mai am de vizitat pe ziua de astăzi – Castelul Regal. Să purcedem la masă :D

M-am delectat cu bunătăți specific bucătăriei poloneze – o supă cu cârnați picanți (zurek) și găluște prăjite umplute cu varză și ciuperci, cu sos de hrean sau bacon. O nebunieeeee! Și totul mergea așa de bine cu o bere lângă, încât nu am rezistat tentației. Cel mai fain a fost în momentul în care a început din senin o ploaie din aia torențială. Stăteam la masă, sub umbreluța, mâncăm găluște și mă uitam la șiroaie =)))))


Și fiindcă azi a fost ziua castelelor și palatelor, am încheiat partea de vizitare a Varșoviei cu Castelul Regal, ce a fost distrus total în cel de-al doilea război mondial. Polonezii au dat dovadă de perseverență și implicare enormă pentru a-l reconstrui – și arată impecabil! Am înțeles că foarte mulți au donat mobilă și alte obiecte de decorațiuni, iar castelul a fost ridicat uilizand cărămidă veche adunată din toată țara. Asta da solidaritate :) 

Castelul este superb – de la camerele imense bogat ornamentate la tablouri și statui. Se vede și se simțea dedicarea în reconstrucția acestui loc :)


Am terminat vizita exact când soarele începuse să apună, îmbrăcând orașul în auriu. Așa că am profitat de atmosfera asta frumoasă și m-am plimbat fără țintă, luând la pas locurile deja cunoscute. Parcă nu îmi mai vine să plec de aici, așa e de frumos totul! Am maid at o fugă în piața mare, la Sirenă, observând vrăbiuțele cum zburau pe lângă tine că mici ninja, abia așteptând să le întinzi ceva de mâncare. După care m-am așezat la coloana Sigismund și am stat acolo cam o oră, observând oamenii care trec, ascultând muzică de saxofon și … pur și simplu fiind.
 Pentru că Varșovia e un loc fantastic în care poți să fii :)
 
 
 
 
 Utile:
 Bilet pentru vizitarea atracțiilor din Parcul Lazienki: 45 zloți

 Bilet la Castelul Regal: 30 zloți 
Cati :) joi, 10 august 2017 0 comentarii Citește mai departe :)

joi, 27 iulie 2017


M-am trezit singură, bine-dispusă și cu un chef enorm de plimbare. Perfect, pentru că astăzi am de gând să îmi bat propriul record de umblat prin oraș și vizitat minunății. Am așa de multe de văzut în Varșovia, încât am senzația că cele două zile rezervate pentru descoperirea orașului sunt insuficiente. Eh, o să văd eu! Până una alta, hai, îmbrăcarea, luat aparatul și ieșit pe ușă. Micul dejun îl iau din mers :)
__________________________________________________________
Când: 03 iulie  2017
Unde: Varșovia, Polonia
Parteneri de tură: aparatul foto :) 
Transport: autobuz
Cazare: Ibis Budget Hotel Warzsawa, Varșovia
Highlights: orașul vechi, Biserica Sf Ana, panorama orașului vechi și a întregii Varsovii, palatul și grădinile Wilanow, Palatul Culturii și al Științei
Ȋn câteva cuvinte: panoramă wow, multe biserici frumoase, plimbare prin vechiul oraș, palatul Wilanow, Palatul Culturii și al Științei
  __________________________________________________________

Prima oprire “oficiala” în turul Varșoviei am vrut să fie în Orașul Vechi – mai ales că eu sunt îndrăgostită de căsuțe colorate, arhitectură veche și starea aceea de oraș de basm. Bun! Am căutat autobuze (și trebuie să schimb două din locul în care stau eu( mi-am luat bilet pentru o zi (e mult mai economic, plus că nu știu exact cât o să am plimb cu mijloacele de transport în comun, așa că e mai bine să fiu pregătită!), am mers în stație și m-am pregătit de aventură! M-am urcat în autobuz și priveam oamenii cum mergeau la muncă, traficul destul de intens de pe drum, gândurile ce le apăreau întipărite pe chip. Și eu sunt în concediu ... aaah, și ce bine e!

Am coborât la stația Stare Miasto 2, de unde puteam intui foarte ușor încotro trebuie să o apuc. Traversez strada, urc câteva scări .. și iată-măăă! Sunt în Piața Castelului (plac Zamkowy), în mijlocul căreia se află  coloana Sigismund. Și deși era abia ora 09, locul era plin ochi de oameni – grupuri organizate, trecători ce alergau grăbiți în toate colțurile pieței sau turiști ce stăteau pe treptele coloanei, cu o hartă sau un telefon în mână. E așa de supeeeeer!Coloana Sigismund
Și acum? Încotro să o iau, unde să mă duc? Hmm... hai să o iau pe bulevardul asta mare. Nu știu unde ajung, dar asta e frumusețea când călătorești singură – poți să mergi unde vrei, când vrei :) Așa că am luat-o agale la pas, bucurându-mă de peisaj, de soare, de aer, de răcoare. Am trecut pe lângă Biserica Sfânta Ana, pe care am găsit-o închisă – și am văzut un afiș ce anunța concert de orgă azi, de la ora 12. Uuuu, super! Abia aștept să ascult :)

Merg mai departe și întâlnesc o altă biserică – Biserica Seminar (carmelită). Și asta la fel de închisă, însă am putut să intru și să fac o fotografie prin ușa de sticlă, să plec ambii genunchi și să mulțumesc pentru experiența asta frumoasă. Mă simt cu adevărat binecuvântată să fiu aici:)

Interior Biserica Seminar
Lângă Biserică este Palatul prezidențial. Era super bine păzit, cu gardieni la fiecare colț. Doream să fac fotografii, așa că m-am dus întâi să întreb dacă am voie. Nu de alta, dar vreau să rămân întreagă, și eu și aparatul :))) A fost ok, am făcut cadrele dorite ... și hai din nou la drum!
Am mai mers un pic în direcția inițială, până mi-am dat seama că de fapt mă îndepărtez de centru. Așa că am făcut stânga împrejur și m-am întors la coloană. Ah, cât îmi place locul ăsta! Am consultat  ghidul de Varșovia și am luat-o pe strada Piwna – o uliță cu tradiție în ceea ce privește berea poloneză. E o străduță îngustă, cu piatră cubică, străjuită de clădiri înalte. De aici se ajunge foarte ușor  în Piața Orașului Vechi, în mijlocul căreia se află faimoasa statuie cu sirena.  Căsuțe colorate, forfotă, multe restaurante, magazine de suveniruri și vânzători ambulanți – așa mi s-a înfățișat piața. Un pic prea comercială, cred că e superbă iarna, când nu sunt atâtea mese ce ocupă mai bine de jumătate din spațiu și oameni care să te tot îndemne la masă. Păi tocmai ce am mâncat ;)))


Ulita Piwna

Piata Orasului Vechi

Ariel de Varsovia :)


Părăsesc piața și pornesc agale pe una din străduțe, ce mă scoate la un vechi zid de apărare din secolul 17 (în engleză i se spune  Barbican, nu am găsit corespondent în limba română). Partea frumoasă e că poți să te plimbi pe el. Mă și vedeam domniță de acum 2 secole, la plimbare cu un cavaler pe metereze =)))))
După plimbarea romantică (din imaginația mea) mă întorc în piață și plec pe altă stradă Świetojańska, unde am dat de două biserici extrem de frumoase – Catedrala Sf Ioan Botezătorul și Altarul Maicii Domnului. Era atât de multă liniște și pace în ele, încât parcă nu aș mai fi plecat de acolo! Ca să nu mai spun de arhitectură impresionantă și orga ce trona deasupra ușii de la intrare. Că veni vorba de orgă, e aproape timpul să mă îndrept spre concert :)
Am ajuns în Piața Castelului mult mai repede decât mă așteptam (GPS-ul meu îmi  spunea că am mers la mult, dar de unde! Eram la doi pași :))), așa că mai am niște timp de căscat ochii.  Și cum îi căscam eu pe pereții clădirilor, îmi pică ochii pe un banner – ceva cu panoramă ( e singurul cuvânt pe care l-am înțeles =)))!) Uuuu, panoramă! Da, vreau! Intru, plătesc biletul, urc muuulte scări spiralate (la un moment dat era să amețesc și să cad, noroc că nu aveam unde, la cât de îngust e locul :)))! ... și iată-mă sus! Ahaaa, de aici sunt făcute poate pozele cele frumoase cu piața după care am salivat în ghid :))))
Se vede aproape toată Varșovia – de la orașul vechi la orașul nou, stadionul și, dacă te uiți biiine de tot, chiar și râul Vistula. O minunatieeee! Puțin îmi păsa că bătea vântul că turbat, nu mă mai dădeam dusă de pe platformă. Mă tot învârteam că un titirez și nu știam la ce să mă uit mai întâi – la clădirile vechi? Uite și o biserică veche în fundal! Hei, se  vede Palatul Culturii de aici, plus toate turnurile de sticlă! E supeeeeeerb!
Dacă nu începea concertul de orgă în 5 minute, cred că mă dădeau oamenii jos cu forța de pe platformă :)) Sau înghețam de frig, una din două :)))  Am spiralat din nou până la asfalt (de data asta chiar mi-am pierdut echilibrul!) și am intrat în Biserică, așezându-mă pe una din bănci. Un pic de odihnă înainte de ... odihnă ;)

Scarile :))))
Muzicianul care ne-a încântat urechile este Kamil Stec – un om foarte talentat. A venit îmbrăcat  curespunzator epocii muzicii pe care o interpreta (barocă) și a cântat o jumătate de oră, timp în care  imaginația mea s-a perindat unde numai ea știe. Combinația între muzică, instrument și locație este magică! Cel mai mult mi-a plăcut când a cântat Ave Maria, am simțit o pace extrem de profundă în suflet și un zâmbet sincer mi s-a întipărit pe chip. Ah, cât de norocoasă mă simt :D

Am ieșit din biserică super odihnită și cu un chef și mai mare de explorat. Unde să merg, unde să merg … ? Aaa, palatul Wilanow! Este destul de aproape și pot ajunge cu autobuzul. Ah, și este deschis astăzi :)))

Am ajuns la palat cu aproape jumătate de oră înainte de deschidere (sau cel puțin așa a spus doamna de la bilete). Ceea ce a fost super, pentru că mi-a dat timpul necesar să vizitez și grădinile palatului (pentru ele se achiziționează bilet separat,de la tonomatul de bilete aflat la intrarea în grădină). Și merită fiecare moment și zlot  :)  

Grădinile sunt superbe, îngrijite .. și foarte mari! Eu am petrecut cam o oră în ele, vizitându-le la pas și descoperind locuri noi. Așa am dat peste un lac superb, alei ce șerpuiesc prin pădure, aranjamente florale dintre cele mai variate și aspectuoase, am hrănit rațe și m-am relaxat într-o poieniță superbă, în care erau amplasate scaune și pături.  Am mai spus și o mai zic o dată: iubesc Varșovia :D


Pe cât de frumoase au fost grădinile, pe atât de frumos este și palatul. Am trecut din cameră în cameră, bucurându-mă de decor, de explicații, de tablouri și artă, de statui și aerul regal ce domnea la fiecare pas. Cred că e primul palat în care fiecare locșor m-a suprins plăcut și m-a fascinat în cel mai viu mod cu putință. Am făcut multe, multe fotografii, însă nu le pun pe toate aici – să vă las și pe voi să descoperiți :) Acordați-vă cel puțin două ore, mie mi-au fost suficiente – și m-am plimbat super încet :)
Asta e o baie :))

Și cum încă mai aveam timp (m-am mișcat super eficient :))!) mi-am propus că ultima oprire pe ziua de azi să fie la Palatul Culturii și Științei Abia așteptăm să mă urc sus și să admir panorama Varșoviei, mai ales că am noroc de o zi senină! Palatul a fost extrem de ușor de găsit, intrarea spre lifturi – eh, un pic mai greu. A trebuit să îi dau târcoale -și e muuuult de înconjurat la ei :)) Însă a meritat fiecare pas – priveliștea de la etajul 30 este superbă! Terasa înconjoară clădirea, ceea ce înseamnă că poți să vezi de sus fiecare bucățică din oraș. Genial, genial, geniaaaaaal! 


Concert de muzica clasica :)

Când am coborât din Palat era deja ora 20. Am decis să pun punct vizitatului pe ziua de azi și să mă îndrept spre hotel – mai e și mâine o zi, și pentru că am văzut atât de multe azi, mâine mai am de dat o tură doar în Parcul Lazienki și Palatul Regal. Așa că am pornit-o agale spre locul de cazare, tot pe jos, bucurându-mă de seara racoroasă. 


 A fost super, abia aștept mâine :D!
 

Informații utile:
În centrul Varșoviei există wi-fi. Yeap, gratuit!
În unele stații de autobuz există tonomate de bilete, de unde se poate lua bilet cu plata cash sau card. Se poate lua bilet și din autobuz.
În fiecare stație de există panouri indicatoare cu numele acesteia, autobuzele ce trec pe acolo, precum și programul de circulație al acestora. E destul de greu să te pierzi 
Oamenii sunt foarte drăguți și îți oferă indicații. Majoritatea știu engleză.
 
Prețuri bilete:
Bilet pentru urcarea pe platforma panoramică din Piața Castelului: 6 zloți
Bilet la concertul de orgă de la Biserica Sf Maria: 15 zloți
Bilet pentru vizitarea muzeului Wilanow: 20 zloți
Bilet pentru vizitarea apartamentelor din cadrul muzeului Wilanow: 7 zloți
Bilet pentru vizitarea grădinilor muzeului Wilanow: 5 zloți (se cumpără de la tonomatul de bilete de la intrarea în grădină)
Bilet pentru urcarea la etajul 30 al Palatului Culturii și Științei (la 141m – suuper panoramă!) – 20 zloți/persoană, 15 zloți/persoană pentru un grup de minim 10 persoane.

  
Cati :) joi, 27 iulie 2017 0 comentarii Citește mai departe :)
  • Urmărește-mă:
  • RSS
  • Facebook
  • Youtube