miercuri, 21 martie 2018Bună dimineațaaaaa…. Din Praga! M-am trezit singură în jur de ora 6, entuziasmată la maxim de ziua pe care o aveam în față. În sfârșit o să mă plimb pe străduțe, o să văd castelul, și podul, și panorama, și râul, și atmosfera, și ….. mai-mai că mă țineau oamenii să nu plec singură înainte :))) Am băut repede cafeaua (și ce cafea!), am înfulecat un mic dejun delicios, ne-am pregătit și am plecat la bălăureală. Azi o să vină și gazdele cu noi, să ne facă un mic tur al orașului, după care decidem noi ce vrem și în ce ordine vizităm obiectivele turistice. De ce mai stăm :))?
 ________________________________________________________
Când: octombrie 2017
Unde: Praga, Cehia
Partener de călătorie: Oni
Transport: perpedes, metrou, autobuz, tramvai
Cazare: la niste prieteni
Highlights: Charles Bridge, castelul, panoramaaaa!, bere bună
Ȋn câteva cuvinte: Omg Omg Omg Omg! Aglomeratie, pod fantastic, cetate wow, panorama genială, bere la ea acasa :)
________________________________________________________

Am coborât din metrou aproape de piața mare. Deja se simte aglomerația, ne strecuram cu greu printre mulțimile de turiști ce forfoteau peste tot. Am sporit atenția când am intrat pe străzile înguste, mai-mai că ne țineam de geci să nu ne pierdem. Aparent, multă lume vine la Praga în octombrie :)

Prima oprire a fost la ceasul astronomic (omg, ce bine arată în realitateee!), pentru a vedea schimbul apostolilor de la oră fixă. La 11, când a început să cânte, s-au oprit șușoteala de vorbe și a început cea de blitz-uri și declanșatoare. Momentul e chiar fain … dacă ai vedere directă. Dacă nu, vii mai devreme și prinzi loc în față :)


După ce am aflat cu exactitate cât e ceasul am intrat în piața mare. Câtă frumusețe! Nu știam la ce să mă uit mai întâi – la turnuri? La arhitectură? La străduțele ce plecau de acolo, pe care le-aș fi explorat una câte una? Waaaaa, câte sunt de văzuuuut! Încep să cred că cele 4 zile alocate sunt prea puține :)))
Pe cât de frumos este orașul, pe atât de aglomerat este totul. No joke! Mă simt de parcă aș fi în permanență la Unirii într-o oră de vârf. Mi-e greu să casc ochii împrejur, când trebuie mai întâi să văd pe unde merg :))) E greu și cu fotografiile, nu poți să faci una în care să fii doar tu… nuuu! Tu și câțiva turiști de pe toate continentele :)Următoarea destinație a fost podul Carol – faimosul pod Carol. Măreț, maiestuos, impunător, cu statui de-o parte și de alta, cu panorame fantastice din orice unghi ai privi. O adevărată plăcere să te plimbi, să admiri, să faci slalom dintr-o parte în alta a podului pentru a vedea Vâltava și malurile acesteia. Super super super! Aici e și mai aglomerat și mai plin de tarabe cu suveniruri, însă e ok. Îmi creez propriile amintiri. Și cât de frumos se vede castelul! Hai să mergem, abia aștept să îl văăăăăd!
Intrarea în aria castelului poate fi făcută prim mai multe puncte, și la toate există control. Merge super repede, deoarece oamenii sunt eficienți. Și iată-ne intrați! Traversăm curtea exterioară și ajungem în cea interioară, în fața Bisericii Sfântul Petru și Pavel. Acea minunăție ale cărei turnuri le-am admirat de pe pod. E impresionantă! Și atât de mare încât nu încape într-o fotografie :))) Imensă, gotică, veche … exact cum îmi place mie! E geniaaaal!După atâta plimbare, am spus că e musai și niște odihnă. Așa că ce-am oprit pentru o bere în curtea castelului. Băieții și pentru două, că eu nu am mai avut stare să stau. Picioarele vor plimbare, ochii vizualizare, cardul cadre! Așa că am mers să vizitez interiorul bazilicii și să urc în turnul aceteia. O parte din biserică se poate vizita pe gratis, pentru cealaltă parte sunt bilete de acces. Eh, altă dată! Acum să spiralez până sus pentru panoramă!

Am ajuns sus foarte amețită (scările sunt înguste și ai senzația că ești că o rufă la centrifugare :))) , însă a meritat fiecare pas. Praga de sus este supeba! Uite și toate podurile peste Vâltava! Și uite, acolo e podul Carol, acolo e piața ……. Doamne, câte sunt de văzut! Bine că am bocancii comozi, baterie de rezervă și carduri aproape goale :))
Cu atâta frumuseți, aproape că am și uitat că ar fi ok să și mănânc ceva. La fel, noroc cu băieții! Am mers la un restaurant specific praghez, unde am mâncat niște găluști cu varză (seamănă un  pic cu mâncarea poloneză) și am mai degustat niște bere locală. Miaaaaam, super bună!  Ne permitem să ne relaxam, azi am terminat turul pe care îl aveam de făcut, deci putem să o luăm încet. Ei, că eu tot pe modul titirez am rămas :)

Seara am luat-o la pas pe străduțe. Am ajuns pe malul râului, unde am dat de multe lebede și un castor. Am ajuns și la zidul lui John Lennon și la cea mai îngustă străduță din Praga, dotată … cu semafor :))). Nu cred că avea mai mult de jumătate de metru lățime și nu încăpeau doi oameni în același timp. Trebuia să aștepți să fie goală pentru a putea trece :)))Ne-am oprit pentru o bere sau două la un bar din zonă. Ploaia însă ne-a dat ghes să plecăm spre casă. Avem pregătiri de făcut-mâine o luăm spre Nuremberg. Trei țări în trei zile. E super interesant :)
 


Cati :) miercuri, 21 martie 2018 0 comentarii Citește mai departe :)

vineri, 9 martie 2018
Ultima zi în Bruges.  Zborul este undeva seara, ceea ce înseamnă că mai avem câteva ore la dispoziție pentru a gusta din atmosfera acestui oraș boem. Ne-am făcut bagajele dis-de-dimineață, le-am lăsat la hotel și am plecat în centru, pentru a bea o cafea. E o zi destul de mohorâtă, a și început să plouă la un moment dat … și ce frumos se văd toate de la terasă, la căldurică, cu o ceașcă de ceva cald în față :)

Dacă ajungeți în Bruges, vă recomand să mergeți la localul Soup, localizat la 2 minute de piața centrală. Au supe super bune (mai ales cea de dovleac!), sandviciuri la fel, toate preparate proaspăt. Prețurile sunt super decente, iar modul de prezentare e de-a dreptul yummy! Am primit drept desert câteva căpșuni :)

 ________________________________________________________
Când: octombrie 2017
Unde: Bruges, Belgia – cu destinație Praga, Cehia
Partener de calatorie: Oni
Transport: perpedes, Flixbus, tren, avion
Cazare: Ibis Budget Hotel, Bruges – acasa la niste prieteni, Praga
Highlights: adrenalină ȋntre aeroporturi, luna plină din avion
Ȋn câteva cuvinte: providența funcționează, ȋncurcat aeroport, alergat dupa avion, ce bine că am bani de rezervă pe card!
________________________________________________________

Avem autobuz spre aeroport care pleacă la ora 12, în condițiile în care avionul este în jurul orei 20. O să avem ceva de așteptat în aeroport, dar e ok! Ne îmbarcăm, îmi scot Kindle-ul și mă pregătesc de 2 ore de citit. Atât știam că durează drumul.

 Eh, dar uite … socoteală din Bruges nu se potrivește cu aia de pe drum. Nu știu cum sau ce a făcut șoferul nostru, însă nu a luat-o pe autostradă, așa cum trebuia. A mers pe o rută ocolitoare, și timpul de ajungere în Bruxelles s-a dublat. Deja oamenii erau nervoși, nu știau dacă vor mai prinde zborul, cineva chiar începuse să facă un pic de scandal că lui i-a plecat deja avionul. Pfft, mare încurcare! Când a oprit autobuzul în parcare oamenii au țâșnit la propriu, și-au luat bagajele și au tulit-o!

Noi mergeam relaxați, cu gândul că mai avem 4 ore până  decolăm. Hai să mergem măcar să vedem avionul, dacă e anunțat pe tabelă. Dă-i și caută, și caută …. Băi, dar nu apare nicăieri nici un avion către Praga! Ce se întâmplă? Mergem la Informații să întrebăm … și să vezi și nu crezi – trebuia să mergem la celălalt aeroport. Mda, Bruxelles-ul are două aeroporturi. Unul cu nume, altul fără nume. Păi cum ….. panseluțele mele? 

Deja începusem să mă panichez. Ok, timp era, însă nu știu cum ajungem și dacă ajungem în timp! Noroc cu oamenii drăguți care ne-au îndrumat. Trebuia să cumpărăm bilete de autobuz până la Gara Centrală, după care să luăm trenul până la aeroport. Și toate astea în timp util pentru a ne trece de porțile de îmbarcare și a ne urca în avion.

Au fost 3 ore extem de stressante. Stăteam ca pe ace și culmea, Murphy funcționa foarte bine! La casa de bilete de tren era coadă, era o tipă în fața noastră care a stat 5 minute să cumpere un bilet, trenul mergea foarte incet… aaaaaaaaah, presiuneaaa! Însă până la urmă am reușit și ne-am urcat în avion. Bun, și acum tre să mă relaxez.. dacă pot :))

Zborul a fost de scurtă durată – aproximativ o oră. A trecut foarte repede, deoarece eu eram cu ochii lipiți de geam, admirând luna plină. Am încercat să îi fac o fotografie, a ieșit cam tremurată, dar luminoasă :)


Am ajuns în Praga în jurul orei 21. Am fost așteptați la aeroport de gazda noastră, un amic de-ai lui Oni. În seara asta nu o să facem nimic, mergem doar până acasă și începem mâine vizitarea. Mie îmi e deja super somn, și cred că am adormit de vreo 2 ori în autobuz :)))

Aaaaah, somn și relaxare! Mâine, plimbare și vizitare! Abia aștept să văd orașul :)
 

Cati :) vineri, 9 martie 2018 0 comentarii Citește mai departe :)

joi, 8 martie 2018Azi e ziua în care voi descoperi toată splendoarea orașului! După scurta incursiune de ieri, am rămas cu o dorință profundă de a vedea și mai mult din arthitectura și farmecul Bruges-ului. Simt că are mult locuri frumoase, magice și extraordinare, locuri care abia așteaptă să fie descoperite și imortalizate. Mă simt ca un copil la o vânătoare de comori. Nu știu cum arată, nu știu unde sunt, știu însă că există. Și abia aștept să le întâlnesc :)
 ________________________________________________________
Când: octombrie 2017
Unde: Bruges, Belgia
Partener de calatorie: Oni
Transport: perpedes
Cazare: Ibis Budget Hotel, Bruges
Highlights: panoramă oraș, plimbare prin parc, concert ȋn biserică
Ȋn câteva cuvinte: plimbat pe canale, mega-giga panoramă, apus de soare la mori de vânt
________________________________________________________

Am plecat de la hotel dis-de-dimineață. Am luat o cafea și ne-am oprit într-un părculeț din apropiere.  Până și parcurile au ceva magic aici – era o atmosferă de basm, o feerie de culori și texturi. Copaci înalți, râul de lângă, frunze în toate tonurile toamnei, rate pe mal și în apă …. Parcă nu aș  mai fi plecat de aici! Noroc cu drumul, care ne-a adâncit din ce în ce mai mult în inima parcului până am ajuns la un pod, de unde se vedeau frumos o mulțime de case. Locul acela are un nume, eu însă eram așa de fascinată de peisaj încât am uitat să îl notez. Vă las însă câteva imagini, poate îl recunoașteți și îmi spuneți și mie cum se cheamă :)

Ne-am mai plimbat câteva ore prin parc, descoperind locuri extrem de faine. Uneori începea să plouă ușor, momente în care ne ascundeam sub un copac sau intram undeva să bem ceva cald. Ciocolata e super bună aici :)

După ce am ieșit din parc am pornit la pas pe firul apei. Am ieșit din zona istorică a orașului și am descoperit și partea mai “modernă” a acestuia, care era la fel de frumoasă. Dar parcă nu așa de interesantă … așa ca hai înapoi, spre centru. Și uuu, avem noroc și de soare! A ieșit din nori!Eeeeeh, parcă totul e mai fain scăldat în auriu, pe fond senin! Totul are altă aură, mai veselă! Parcă și plimbarea îmi priește! Am păstrat în continuare malul râului, pierzându-ne pe străduțe. Par toate la fel, însă fiecare are farmecul ei, unicitatea și detaliile ei unice. Parcă aș fi într-un basm :)

Am ajuns din nou în piața mare, chitită să urc în turnul cel mare pentru panoramă. Am fost însă descurajată când am văzut prețul – 10 Euro. Atât de mult doar pentru panoramă? Și măcar de aveam lift, dar tot eu urcam scările, cu picioarele mele :)) Hmm, mă mai gândesc dacă voi urca sau nu. Mai am timp până la sfârșitul zilei :)Poate una dintre cele mai frumoase surprize din această zi a fost concertul de muzică clasică din biserică. Am intrat în mod întâmplător, atrasă de arhitectură, și am rămas pentru sunetele divine. Dacă ați ascultat vreodată o orchestră într-o catedrală, veți ști ce minunat se aude :)


Se pare că muzica a fost de bun  augur. Mi-am spus că orice ar fi, mă duc să urc în turn! Îmi doresc  mult să văd panorama și asta o să fac! Așa că am dat o fugă până în piață, am plătit biletul, am amețit urcând sus (sunt scări destul de înguste și spiralate), însă a meritat fiecare cent și strop de transpirație! Bruges-ul e la fel de frumos și de sus! Luați de vă convingeți :)Ultimele ore din zi le-am petrecut plimbându-ne prin alt parc, până la niște mori mari de vânt, de unde am prins un super apus de soare. Și de acolo , la pas, am ajuns din nou în piața mare, pentru a lua cina. Seara am petrecut-o în același băruleț, testând alte tipuri de beri belgiene – super bune, absolut toate! Brune, bonde, arămii, albe, mai tari sau mai slabe, aromate și super aromate, belgienii se pricep!


Mâine plecăm spre Praga. Sunt foarte curioasă cum o să mă împrietenesc cu orașul acela. Și ce tip de bere au :)
 

Cati :) joi, 8 martie 2018 0 comentarii Citește mai departe :)
  • Urmărește-mă:
  • RSS
  • Facebook
  • Youtube